Ons Archief


In het Treinenwereld.eu archief nemen wij zaken op die voor ons nuttig zijn. Zo bezitten wij verschillende boeken en een behoorlijke collectie tekeningen uit het Utrechts Archief.

enkele tekeningen
Enkele tekeningen uit het Utrechts Archief

Wij beschikken over een aardige voorraad tekeningen, voornamelijk afkomstig uit het Utrechts Archief. Deze tekeningen gebruiken wij voor ons materieel. Daarnaast hebben wij ook verschillende tekeningen op internet kunnen vinden, en wij maken daar dankbaar gebruik van. Ook in de boeken die wij hebben zijn verschillende tekeningen opgenomen, waardoor ook daar dergelijke informatie vandaan kan komen.

drie boeken
Drie bekende boeken binnen de spoorwereld

Daarnaast bezitten wij verschillende boeken, zoals de standaardwerken ‘De Nederlandse Stoomlocomotieven’ door R.C. Statius Muller, A.J. van Veenendaal en H. Waldorp, waarin elk type stoomlocomotief die door de NS is gebruikt behandeld wordt. Daarnaast bezitten wij een exemplaar van ‘De Erfenis’ van Bert Steinkamp, dit is het standaardwerk op het gebied van houten rijtuigen, waar verder niet veel over te vinden is. Verder bezitten wij de boeken ‘Majesteit, uw trein staat gereed! De historie van het Nederlands Koninklijk Spoorwegmaterieel’ van G.F. van Reeuwijk, Van Stoom tot Stroom, door N.J. van Wijck Jurriaanse, SpoorwegMaterieel in Nederland (1987), De stalen getrokken rijtuigen der Nederlandse Spoorwegen en nog enkele boeken.

Ons eigen archief is verspreid over Nederland, en ook niet toegankelijk. De boeken zijn vaak nog te krijgen via de betere boekhandel, boekenstands of bij spoorwegmusea. De tekeningen die wij hebben zijn afdrukken van archiefstukken van het Utrechts Archief.


Zelf op zoek

Een bezoekje aan het Utrechts archief is zeker de moeite waard, je kom sowieso niet met lege handen thuis, want ze hebben bijna alles aan tekeningen van de Nederlandse Spoorwegen tot 1960. Dit betekent dat ze niet alleen materieeltekeningen hebben, maar ook tekeningen van objecten langs de spoorlijn, en tekeningen van de emplacementen zelf.
De website van het archief is www.hetutrechtsarchief.nl.

Aan boeken is het handig om goed om je heen te kijken, want je kan de boeken overal tegenkomen. Let vooral op als je op beurzen langs boekenstandjes komt, vaak hebben ze wat nuttigs. Sommige boeken zijn makkelijk nieuw te krijgen, vooral de boeken van Uquilair. Sommige boeken moet je echt zoeken, zoals de Waldorp, omdat het boek momenteel niet in druk is.

Ook in musea vindt je soms wat, het spoorwegmuseum heeft in de museumwinkel een hoek vol met dergelijke
specialistische boeken.

Eén deel van ons archief is wel toegankelijk: onze kleurkaarten. Deze vind je onder Ons Archief/Kleurkaarten.
Als je een tekening zoekt, kan je ook een oproepje plaatsen op het forum in de tekeningenmarkt,
misschien heeft iemand een tekening voor je.


Artikel

Er is op deze site ook een artikel te vinden met meer tips over archiefonderzoek, deze vind je in de sidebar.
Dit artikel is geschreven door Robert Zondervan.