Projecten


Materieel

Wij bouwen materieel voor MSTS van verschillende Nederlandse, en buitenlandse, maatschappijen. Zie voor meer info daarover de maatschappijen in het zijmenu.

Wij bouwen ons materieel met de programma's GMAX en 3DS Max.

GMAX

GMAX is een gratis 3D-programma, te vinden op
http://www.turbosquid.com/gmax. Dit programma kost wat moeite om door te krijgen, maar als je het eenmaal snapt, is het bouwen van modellen in een handomdraai gebeurt. Voor het bouwen voor MSTS is het Trainsim Gamepack nodig, dit is te vinden op http://www.microsoft.com/games/trainsimulator/downloads.aspx#gmax dit pakket voorziet in een exporter, en een systeem dat de MSTS texturebestanden uitleest. GMAX is het beste om te gebruiken onder Windows 7 of XP, maar uitdrukkelijk niet onder Windows Vista wegens een bug in de 3D-driver van dat besturingssysteem. Onder Windows 8 kan GMAX draaien, maar op sommige systemen werkt het niet.

3DS MAX

3DS Max is een groot 3D-pakket voor bouwers op alle gebieden van de 3D, van games tot films wordt 3DS gebruikt. Het nadeel hiervan is dat het een zeer duur pakket is. Bepaalde scholen die zijn aangesloten bij de distributeur bieden hun leerlingen een gratis studentenlicentie aan. Controleren of je dit voordeel hebt kan via http://students.autodesk.com/.

Groot voordeel van 3DS is de stabiliteit van het programma, wat ervoor zorgt dat je minder last hebt van crashes dan in GMAX. Daarentegen is een nadeel dat je je modellen meestal via GMAX moet exporteren, en deze tussenstap lang niet altijd goed gaat. GMAX is een spin-off van een oude versie van dit pakket, en dus kan een GMAX gebruiker vrij snel 3DS leren.

3DS kan je vinden bij uitgever Autodesk

Textures

Onze textures worden gemaakt met het gratis fotobewerkings- of tekenprogramma Paint.NET, niet te verwarren met Paint. Dit pakket bied een uitgebreide suite met layers, 24-bits kleuren en vele effecten. Voor de kleuren is er een uitgebreid scherm wat het mengen of aanpassen van kleuren makkelijker maakt.
Paint.NET is te krijgen op www.getpaint.net.

Voor het omzetten van onze textures gebruiken wij de pakketten AceIt, en het meegeleverde TGAtool2A. Deze pakketten geven een uitgebreider scala aan opties dan de standaard MakeAceWin die in MSTS is meegeleverd. In TGAtool2A kunnen de textures ook bekeken worden en worden omgezet naar bewerkbare bestanden. AceIt is voor het exporteren naar het MSTS Ace-bestand een stabielere keuze, maar bied niet de luxe om de texture meteen te bekijken. Dit programma is iets lastiger om in te stellen, maar minder crashgevoelig.
Het AceIT pakket is inclusief TGAtool2A te vinden op 3dtrains.com.


Routes

De routes voor MSTS komen tot nu toe allen van Roberts hand. Hiervoor gebruikt hij de MSTS Route Editor, inclusief de Route Geometry Extractor. Deze pakketten leveren bijna alles wat je nodig hebt om een route te bouwen qua software. Verder is het soms nodig om handmatig iets te doen, dit gebeurt meestal met notepad++ (
notepad-plus-plus.org), daar de MSTS bestanden op dit gebied uit gewone unicode bestaat.

Voor routes is het wel vaak nodig om extra objecten te gebruiken. Hiervoor zijn verschillende sites erg handig, zoals MSTS-objecten.nl van Swier Garst, en Bahn Simulation van Manuel Mader. Meer links kunnen hier gevonden worden.