Societe Nationale des Chemins de Fer Luxembourgeois


Achtergrond

De Chemins de Fer Luxembourgeois (CFL) is de Luxemburgse nationale spoorwegmaatschappij. De CFL exploiteert de 7 spoorlijnen in Luxemburg en rijdt daarbuiten enkele internationale treinen en goederentreinen in de omgeving van Luxemburg.

De Maatschappij ontstond in 1946 uit een fusie tussen de Société Anonyme Luxembourgeoise des Chemins de fer et Minières Prince Henri (PH) en Compagnie Grande Luxembourg (GL). Deze maatschappijen hadden elkaar altijd beconcurreerd, maar in 1946 bracht de Luxemburgse regering ze onder in een maatschappij. Het Luxemburgse spoornet is slechts 275 kilometer lang, en daarmee is de CFL de kleinste nationale spoorwegmaatschappij ter wereld


Materieelpark

De CFL heeft veel materieel overgenomen uit België, Duitsland en Frankrijk, en heeft daardoor altijd een gevarieerd materieelpark gehad.

Enkele opvallende zaken zijn de serie 55, de Kriegslokomotiven Baureihe 42 van de DRG, en de serie 56, de baureihe 52 van de DRG. De serie 55 was op één achtergebleven locomotief door de CFL gekocht bij de Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf, waarna zij onder de nummers 5501-5521 dienstdeden. Van deze serie is nog één locomotief bewaard, de 5519, die door de “5519 a.s.b.l.” dienstvaardig wordt gehouden.

De serie 56 bestond uit 10 locomotieven die werden overgenomen van de NMBS, en 10 locs die nieuw werden besteld bij de Franse fabriek Elsässische Maschinenbau-Gesellschaft Grafenstaden.


De projecten

Door onze samenwerking met de Belgische website BTSM.be bouwen wij ook verschillende treinen die ook bij de CFL dienst gedaan hebben, of dat nog steeds doen. Dit materieel zal ook in CFL uitvoering verschijnen. Sommige materieelstukken kunnen ook uit andere projecten opgebouwd worden, zo kan de serie 55 (Baureihe 42) met slechts weinig moeite worden omgezet uit een Baureihe 52.

Screenshots


Nieuws


Bronnen

5519 a.b.s.l. (sd). Opgehaald van 5519: http://www.5519.lu

DGEG. (sd). Aufbau und Technik der Dampflokomotive. Opgehaald van DGEG: dlok.dgeg.de