Haaksbergen – Boekelo (MBS spoorlijn)


Achtergrond

In 1884 werd de spoorlijn Hengelo GOLS – Ruurlo geopend, deze spoorlijn was een lokaalspoorweg waar de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS) voor verantwoordelijk was. Deze maatschappij liet de exploitatie in eerste instantie over aan de Staatsspoorwegen, de regering was echter bang voor een monopolie, en bepaalde dat de HSM dit tracé zou moeten gaan exploiteren.

In 1920 nam de HSM ook de GOLS zelf over. Na de oprichting van de Belangengemeenschap der Nederlandsche Spoorwegen, werd het personenverkeer op de lijn in 1937 gestaakt. De lijn van Ruurlo werd tot Haaksbergen opgebroken. De lijn werd op 28 mei 1972 gesloten voor het goederenvervoer. Sinds 1970 was echter de MBS al actief op dit tracé.

In 1975 werden echter vanwege de aanleg van snelweg A35 de lijnen tussen Boekelo en Enschede en tussen Boekelo en Haaksbergen opgebroken. Sindsdien rijdt de MBS in een eilandbedrijf tussen Haaksbergen en Boekelo.

Er wordt een heraanleg van een van beide spoorlijnen overwogen, maar dit is voorlopig nog toekomstmuziek.


De Route

De route beeld het tracé van de MBS anno nu uit, van Haaksbergen naar Boekelo, met de meest recente veranderingen, voor zover mogelijk.

De route wordt gebouwd door Robert, en van materieel (zie MBS onder materieel) voorzien door Robert, Jordy en Jeroen.


Screenshots


Nieuws


Bronnen

Ten eerste bedanken wij alle medewerkers van de MBS die ons van informatie omtrent het MBS traject en materieel hebben voorzien. Daarnaast putten wij uit de volgende bronnen:

Bramer, W. (sd). Opgehaald van Stationsweb.nl: www.stationsweb.nl

Duiker, V., & Zeegers, S. (sd). Opgehaald van Sporenplan.nl: http://www.sporenplan.nl