Stichting Stadskanaal Rail


Achtergrond

De Stichting Stadskanaal Rail (STAR) is een relatief kleine museumorganisatie die de spoorlijn tussen Veendam en Musselkanaal in het zuidoosten van Groningen berijdt. Deze maatschappij is in 1994 begonnen met alleen MBS loc 4 in bruikleen. Later werden ook twee Duitse industrielocs aan de collectie toegevoegd, en weer later werden hun diensten overgenomen door de "grote rus" die na jarenlang het merendeel van de diensten gereden te hebben is afgelost door de 52 8060.

Materieelpark

De STAR bezit een relatief kleine collectie van 4 stoomlocomotieven, waarvan er slechts één dienstwaardig is. Daarnaast bezit de STAR een keur van Duitse diesellocomotieven. Ook bezit de STAR vijf historische Nederlandse diesellocs.

Aan stoomlocomotieven beschikt de STAR over een stoomlocomotief baureihe 52 die na de 2e wereldoorlog in de Sovjet-Unie terecht gekomen is. Deze loc heeft dienstgedaan in Oekraïne, en is voor zover bekend nooit omgespoord geweest naar het Russische breedspoor. Deze loc, de TЭ 5933 is uitgemonsterd in de vorm zoals zij in de Sovjet-Unie dienst heeft gedaan, compleet met rode ster, hamer en sikkel.

Verder bezit de STAR een loc baureihe 5280 de 52 8060, waarvoor één lok, de 52 8082 als onderdelenleverancier dient.

Daarnaast beschikt de STAR over een loc baureihe 5035 die als statische loc zal worden gehandhaafd.

De STAR bezit verder nog een Zweedse locomotief van het type SJ S6, de 23 "Britta", deze loc wordt in een laag tempo gereviseerd.

Aan diesels heeft de STAR verschillende Duitse rangeerlocomotieven, waaronder één Köf II, twee Köf III's en een loc van Esslingen. Daarnaast bezit de STAR verschillende historische Nederlandse diesels, waaronder twee hippels (serie 500-600) en een sik (serie 200-300). Ook bezit de STAR een diesellocomotief van de mijn Laura in Limburg.

De STAR bezit aan historische Nederlandse diesellocomotieven een loc uit de NS serie 2200, te weten de 2278, die voorheen van de Stichting Museummaterieel Railion was. Verder een rangeerloc serie 600 (609) en drie sikken (serie 200-300).

De STAR bezit ten slotte een divers rijtuigpark, waaronder twee L-rijtuigen van de NMBS, vijf Oostenrijkse rijtuigen, twee donderbussen en een serie lokaalrijtuigen uit Württemberg.


De projecten

Voor de STAR bouwen wij momenteel aan slechts enkele projecten, zoals de TЭ 5933, die vanuit de serie 52 zal ontstaan. Verder zal ook op termijn de 52 8060 worden gebouwd. De Oostenrijkers zullen mettertijd worden gebouwd, en ook de 2278 en 609 zullen verreizen voor MSTS.

Screenshots


Nieuws


Bronnen

B2 333. (sd). Opgehaald van Vapeur Val-de-Travers: http://www.voisin.ch/vvt/materiel/voitures/333_e.html

NMLD. (sd). Opgehaald van Nederlandse Museummaterieel Database: http://nmld.nl

STAR. (sd). Over museumspoorlijn STAR. Opgehaald van Stadskanaalrail.nl: http://www.stadskanaalrail.nl

Svenska-lok.se. (sd). Opgehaald van Svenska-lok.se: http://svenska-lok.se