Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij


Achtergrond

De Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) is in 1988 ontstaan toen de spoorlijn Kerkrade Simpelveld werd opgeheven. Deze spoorlijn, de Miljoenenlijn moest behouden blijven. Later is de ZLSM zich ook gaan inzetten om de oudste grensoverschrijdende spoorlijn tussen Schin op Geul en Vetschau te bewaren.

Tegenwoordig bestaat het trac waarop de ZLSM rijdt uit de lijnen Valkenburg Simpelveld Vetschau/Kerkrade.


Materieelpark

De ZLSM beschikt over 5 stoomlocs, en verschillende diesellocomotieven. De ZLSM heeft 4 Zweedse stoomlocomotieven, te weten de B 1220, B 1289, E2 1040 en de E 1090. Deze laatste heeft in de eerste jaren het merendeel van de dienstregeling gereden, maar is thans niet meer actief.

Daarnaast bezit de ZLSM over een historische Nederlandse loc van Britse makelij: de Hunslet WD 75115 die later door de NS is overgenomen onder het nummer 8826.

Aan diesels heeft de ZLSM verschillende Duitse rangeerlocomotieven, waaronder n Kf II, twee Kf IIIs en een loc van Esslingen. Daarnaast bezit de ZLSM verschillende historische Nederlandse diesels, waaronder twee hippels (serie 500-600) en een sik (serie 200-300). Ook bezit de ZLSM een diesellocomotief van de mijn Laura in Limburg.

Aan rijtuigen bezit de ZLSM een collectie Belgische rijtuigen, bestaande uit de types K1A, K1AD, K1BD en K3B. Daarnaast bezit de ZLSM een bagagerijtuig type PW-D. Naast deze Belgische rijtuigen bezit de ZLSM twee rijtuigen van de Compagnie International Des Wagons Lits et des Grand Express Europeens, de CIWL. Het betreft n rijtuig dat nog origineel van Pullman is, en n rijtuig dat is verbouwd door Breda.

De ZLSM bezit ten slotte een aantal motorrijtuigen en bijbehorende bijwagens en stuurstandrijtuigen van het type VT98, oftewel railbus, en DE-II 179, beter bekend als blauwe engel.


De projecten

Voor de ZLSM zijn verschillende 3D-modellen gebouwd of in ontwikkeling. Zoals de vier Zweedse stoomlocomotieven door Robert en de rijtuigen type K1 en K3 van Jeroen. Ook wordt de collectie goederenwagens steeds verder uitgebreid door Jordy die ook de CIWL rijtuigen bouwt.

Screenshots


Nieuws

[MSTS Materieel] Re: K1 rijtuigen door Supercitroen 14 augustus 2013, 16:12:04
[Downloadboard] ZLSM Stoomlocs door rjz222 25 december 2012, 15:40:25

Bronnen

Aan bronnen bedanken we vooral onze eigen Jordy Smeets, die met regelmaat bij de ZLSM langsgaat, en de medewerkers van ZLSM, MBS en TSP die Jeroen geholpen hebben met Informatie over de K1. Verder gebruiken we de volgende bronnen:

NMLD. (sd). Opgehaald van Nederlandse Museummaterieel Database: http://nmld.nl

SJ B 1143 1913 - SWB A 95 1936 - SJ B 1143 1945. (sd). Opgehaald van Vrmlandstg : http://www.varmlandstag.se/fordon/a95/

Svenska-lok.se. (sd). Opgehaald van Svenska-lok.se: http://svenska-lok.se